“Enverdim els balcons” 2: testos i jardineres

I seguim amb el repte d’Enverdim els balcons!…

Per imaginar quin balcó volem, primer haurem de tenir en compte alguns aspectes del nostre espai: quines dimesions té, és assolellat o ombrívol, està molt exposat al vent, orientat al nord o a ponent?  I, sobretot, què hi volem fer: cultivar un hort urbà, fer créixer un espai per a la vida natural, crear una pantalla visual, un petit jardí medicinal….? 

És clar que un balcó és viu i dinàmic i va agafant forma i evolocionant amb el temps. En funció del que volem, podrem decidir la distribució de les plantes i quin tipus de recipients farem servir. Un test o una jardinera? De terrissa, de fusta o de plàstic? 

Allà on plantarem les nostres plantes és més important del que sovint ens pensem: són la seva llar en la que desenvoluparan les seves arrels, gràcies a les quals obtindran els seus nutrients… Pensem-los, doncs, com una casa, bonica i confortable. I si pot ser, espaiosa millor, perquè en el moment que no tene més espai per a les seves arrels, les nostres plantes deixen de créixer.

Testos de fang, de plàstic, de fusta, recipients reciclats….

Al taller de jardineria de Casa Orlandai en el que hem participat, ens explicaven que els testos de fang o terrissa són fets d’un material natural i són porosos, i això ajuda a regular la temperatura i a mantenir la humitat durant més temps, però es poden trencar amb facilitat i pesen més. En canvi els de plàstic són més econòmics, lleugers i resistents, però no permeten la transpiració i a l’estiu tendeixen sobreescalfar-se amb la calor. Els de fusta conserven la humitat i la temperatura però acostumen a ser més cars…

I després hi ha tots aquells recipients que amb la nostra creativitat reutilitzem com les garrafes d’aigua, cossis, brics, caixes de fusta o plàstic, llaunes…

El més important és que drenin per sota. Un bon truc és posar-hi algunes pedretes en la part inferior abans de col·locar-hi la terra, o fer uns petits forats els diferents recipients reciclats per deixar escolar l’aigua.

D’altra banda, un dia un jardiner amic, el Pau, ens va dir que per mantenir viu un balcó, segurament és millor tenir una jardinera o un contenidor gran que diversos testos petits, tant per la vida de les plantes com perquè és més probable que mantinguem viu l’espai, ja que reemplacem amb més facilitat les plantes d’una jardinera que no pas les que se’ns moren en un test petit.

Què hem fet a Casa Orlandai?

El balcó de natura de Casa Orlandai el vam donar a conèixer d’una forma artística amb motiu de la Festa Major de Sarrià amb l’espectacle sensorial “Bany de natura” dins del Fes-te els Balcons. Gràcies companyia de teatre Endrapa!

Captura de pantalla 2020-06-13 a les 4.06.48Després d’aquesta “presentació”, vam començar a imaginar-lo i planificar-lo…de forma col·laborativa (amb l’Anna del taller de jardineria, el Toni i l’Aniol que van fer pràctiques a Som Natura, la Belin de la Junta de la casa…)

Vam comprovar la capacitat de càrrega del balcó per valorar quin pes era prudent posar-hi (també ens hi va ajudar la Núria, arquitecta, mare de l’escola Orlandai i veïna del Camí escolar verd).

Finalment vam decidir fer unes jardineres de fusta a mida per optimitzar tot el perímetre del balcó, i, sobretot, pensant en uns recipients que ens duressin!

I el Martí, forestal i usuari assidu de la Casa, ens ha ajudat a escollir-les. Estan fetes de fusta de castanyer. És un producte ecològic (no necessita tractaments), durable, de proximitat (d’un silvicultor i productor de la comarca de la Selva) i amb certificació forestal. 

Són precioses i sembla que augurin un balcó ben fructífer!

I…els reptes d’avui:

Us proposem:

  • Prendre’us un temps per imaginar com us agradaria que fos el vosstre balcó….i fins i tot dibuixar-lo…

planter

  • Prepareu un petit planter: guardeu diversos rotllos de paper de wàter -si cal també ho podeu fer amb paper com el de diari- i busqueu una caixa o un espai on els pugueu guardar. En uns dies, hi posarem terra i hi plantarem!

Podeu seguir el fil amb la següent publicació “Enverdim els balcons” 3: terra o substrat.

2 pensaments sobre ““Enverdim els balcons” 2: testos i jardineres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *