“Enverdim els balcons” 3: terra o substrat

Sabem que amb l’energia del sol les plantes fan la fotosíntesi, i de la terra absorbeixen aigua, nutrients, i obtenen el seu suport físic. Per això, una bona preparació de la terra o substrat és una de les claus per tenir un balcó, terrassa o jardí frondós i ple de vida.

El sòl també és un ecosistema, així que a la terra hi ha minerals i aigua, però també fongs, insectes, cucs i milers de microorganismes. A casa, si en tenim cura, amb el temps es va generant un sistema on participen milers d’éssers vius que són els responsables de facilitar la nutrició de les plantes i conseqüentment tenir unes plantes sanes.

 

La terra en un test

L’Anna, del taller de jardineria de Casa Orlandai, ens explica que pel cultiu en recipients, cal intentar reproduir les propietats del sòl perquè les plantes cultivades puguin desenvolupar correctament tot el sistema d’arrels i obtenir els nutrients necessaris per al seu creixement.

  • El substrat ha de tenir porositat, perquè entri l’oxigen i les arrels es puguin expandir buscant nutrients, aire i aigua.
  • Ha de tenir una certa capacitat d’aireació, perquè l’aigua circuli bé i d’aquesta manera les arrels puguin respirar. Per això hem de vigilar que no es compacti excessivament i i mantingui una estructura esponjosa.
  • Ha de poder retenir l’aigua perquè pugui ser absorbida per les arrels.
  • Ha de proporcionar els nutrients necessaris a les plantes i tenir la capacitat de retenir-los.

Què hem triat per al “balcó de natura”?

El substrat que hem fer servir és una barreja de fibra de coco amb vermicompost, és a dir, humus de cucs.

La fibra de coco prové de la pell triturada i les fibres d’aquest fruit. Proporciona una bona estructura, aireació i porositat però no aporta nutrients.

D’altra banda, el vermicompost és un fertilitzant o adob produït per uns tipus de cucs de terra a partir de restes de matèria orgànica, com les restes vegetals dels nostres àpats o les fulles i branques seques. Aporta gran quantitat de nutrients, que les plantes poden assimilar ràpidament i té diverses propietats que ajuden a establir un bon substrat, però cal barrejar-lo amb un element que proporcioni una bona estructura com la fibra de coco.

 

Com l’hem preparat?

Primer, hem omplert un recipient amb la fibra de coco, que era un bloc compacte i l’hem anat expandint i hidratant amb aigua (60%). Després hem afegit l’humus de cucs (30%) i una part de compost comunitari de l’Espai Gardenyes (10%). 

Ho hem barrejat bé per homogeneïtzar-ho la mescla i l’hem posat a les jardineres!  

 

Com el mantindrem?

Sabem que al llarg d’un any, el substrat s’haurà d’anar mantenint i adobant. És recomanable afegir nutrients, ja sigui amb més humus de cucs, compost o substrats de qualitat (aportació de matèria orgànica). Les necessitats d’adob variaran segons les plantes.

Si voleu saber més sobre compostatge a l’hort comunitari del Gardenyes, en fan! 

 

I…el repte d’avui:

Us convidem a triar un repte…o a fer els dos!

  • Participeu a l’Enigmapa B+S 2020, el joc per conèixer el Mapa Barcelona+Sostenible. Aquesta setmana el premi és un vermicompostador (fins el 18 de juny).
  • Sabíeu que podeu fertilitzar les vostres plantes d’una manera molt senzilla? Us animeu a fer els vostres adobs casolans? En aquest dossier “Adobs Casolans” de l’Aula Ambiental Sagrada Família trobareu com fer-ne!

 

 

I després de planificar el balcó, i decidir quins testos o jardineres i quin substrat farem servir, seguiu el fil a… “Enverdim els balcons” 4: què plantem?

Seguiu-nos al blog de Som Natura amb l’etiqueta “balcó de natura” i a Instagram de @casaorlandai i @som_natura i seguim compartint els nostres balcons amb l’etiqueta #RepteEnverdimElsBalcons.

2 pensaments sobre ““Enverdim els balcons” 3: terra o substrat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *