Volem caminar per la ciutat i volem fer-ho envoltades de natura.

Per això, des de Som Natura impulsem “El camí més verd”, un mapa col·laboratiu  (consultable també des del mòbil) que permet trobar l’itinerari més verd, en els nostres desplaçaments diaris per la ciutat.

Finalment, el que pretenem és compartir i fer créixer la natura urbana com a bé comú i com a font de benestar.

Entenem aquest mapa com una forma de:

  • convertir la mobilitat activa dins la ciutat en una oportunitat de contacte amb la natura
  • implicar la ciutadania en la reverdització de la ciutat
  • enfortir les economies de  proximitat compromeses amb el verd urbà, especialment l’economia social i solidària i procomú
  • fer comunitat entorn de la natura urbana (ciutadans, institucions, economies del territori, administració)

És un mapa que vol reunir la vegetació que hi ha a la ciutat: des del verd gestionat per l’Ajuntament de Barcelona (parcs urbans, arbrat, espais verds), al comunitari (horts urbans, espais empoderats, espais buits gestionats per entitats i col·lectius), el verd vinculat amb institucions, escoles o empreses, i fins al dels ciutadans (balcons singulars, jardins verticals, jardins privats). I es nodreix tant de la informació municipal com de la suma d’aportacions de persones que comparteixen fotografies geolocalitzades de punts de natura urbana.

És un projecte pensat per co-crear-lo de forma col·laborativa, desenvolupat amb l’ús de programari lliure i, per tant, replicable en altres ciutats (vegeu l’apartat de “Desenvolupament tecnològic “), obert a tothom i amb una governança participativa.

El mapa està alineat amb el  Pla del Verd i la Biodiversitat 2012-2020  de l’Ajuntament de Barcelona i el concebem en sinergia amb iniciatives ja existents com el Mapa Barcelona + Sostenible i el Mapa Pam a Pam.

….. I al mateix temps que caminem pel verd, els ciutadans ens convertim en part activa de la renaturalització de la ciutat per seguir, cada dia, construint i compartint més camins naturals.